Perut: Zašto nastaje, kako je se rešiti? (da li pomažu bakini saveti i kućno lečenje ?

Perut: Zašto nastaje, kako je se rešiti? (da li pomažu bakini saveti i kućno lečenje ?
Foto izvor: Getty images

Perut je naziv za kožnu bolest koja nije toliko ozbiljna po zdravlje, ali može ukazivati na druge bolesti u organizmu.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Lupini su najčešći u kosi, ali mogu biti i u obrvama ili ušima. To je ljuštenje kože, odnosno manjih ljuskica kože.

Perut je uglavnom estetski problem.

Međutim, intenzitet je veći nego u normalnim slučajevima, jer je prirodno da ljudska koža postepeno menja slojeve.

Ljudsko telo je prekriveno kožom koja se redovno obnavlja i menja. Intenzitet je slobodno neprimetan. Ljuštenje kože u obliku manjih ljuskica je prirodno.

Međutim, ovo su ljuske nevidljive golim okom. Intenzitet je primetan i u svakodnevnom životu. Suprotno tome, u slučaju vidljive peruti, ovo je manifestacija većeg intenziteta ovog perutanja. Perut je u osnovi krljušt kože koji se ljušti češće i u većim količinama.

Iako direktno nije ozbiljna medicinska bolest, vrlo često ovu bolest može izazvati neka druga bolest u telu. Ovo se može manifestovati samo peruti spolja. Sama po sebi, ova bolest je više estetski problem. Specijalizovan je za dermatološka ili dermatokozmetička odeljenja. Rešenje peruti leži prvenstveno u kozmetici. U slučaju kose, perut je takođe povezana sa njenom mašću ili isušivanjem.

Žena ima problem sa peruti u kosi
Velike ljuske u kosi tokom njihovog prekomernog formiranja. Izvor fotografije: Getty images

Lupini mogu biti masni, masni, ali i suvi. Oni su masni ako se formira puno loja sa kojim se naknadno mešaju vage. Suvoća se javlja kod suve kože.

Čak i kod male bebe, perut je obično prisutna, čak i kao mlečne kraste na koži glave. Pored peruti, ova deca mogu imati i problem sa atopijskim dermatitisom.

Uzroci

Prirodno stvaranje peruti rezultat je agregacije mrtvih ćelija kože. Tokom ove aglomeracije pomešaju se sa mašću i znojem. Naknadno se formiraju ljuske, odnosno perut. Zamena ćelija kože se odvija nakon 21 dana. Tokom ovog perioda, površinske ćelije se izravnavaju, isušuju i odvajaju jedna od druge.

Na primer, jedan od uzroka prekomerne peruti u kosi je prečesto pranje ili nedovoljno ispiranje kose šamponom. Slično tome, upotreba neodgovarajućih agresivnih šampona za kosu i kozmetike za kosu, čak i često bojenje može izazvati poteškoće.

Jedan od razloga je izlaganje kože ekstremnim vremenskim prilikama ili velikim kolebanjima temperature. Pored toga, prekomerna pojava peruti često je povezana sa nedostatkom minerala ili vitamina, kao što su cink, selen ili vitamin B. Jedan od uzroka mogu biti razne kožne bolesti, uključujući gljivične kožne bolesti.

Psorijaza, ili ljuskavica na koži glave iza ušiju i u kosi
Ljuspice kod psorijaze, odnosno ljuskavice. izvor fotografije: Getty images

Perut takođe može biti uzrokovan:

 • genetskom predispozicijom
 • hormonalnim promenama, poput peruti tokom trudnoće
 • loša higijena
 • neprikladna okruženja kao što su vlažna i prašnjava
 • preopterećenje kose, uvlačenje pletenice
 • često nošenje kapa, pokrivala za glavu (perut zimi), kaciga
 • ljuskavica, koja je zapravo psorijaza, kao i prisustvo peruti i krasta u kosi
 • kontaktni dermatitis, odnosno alergijska reakcija na kontakt kože sa alergenom ili agresivnom supstancom
 • atopijski ekcem, odnosno atopijski dermatitis, koji je hronična inflamatorna bolest kože, uglavnom na autoimunskoj ili alergijskoj osnovi
 • seboroični dermatitis, inače seboreja, je hronična inflamatorna bolest, čiji uzrok možda nije poznat
 • pityriasis versicolor ili tinea versicolor, kao gljivično oboljenje kože
 • dermatofitoza, prenosi se sa životinje na čoveka i predstavlja gljivičnu bolest
 • stres, ali i prekomerni mentalni stres

Pored bolesti drugih telesnih sistema, javlja se i suva koža. Posle toga, ljuskavice se takođe mogu povezati na njenoj osnovi. To je takođe slučaj, na primer, sa bolestima jetre ili bubrega.

Simptomi

Lupini su vidljivi spolja. Najčešće mesto njihovog nastanka su glava i kosa. To su manje bele ljuspice kože koje se javljaju na koži glave. To je ako je koža previše suva ili previše masna.

Žena ima problem sa kosom, peruti, svrbi je tjeme, rukama se češka po glavi
Svrbež kože je česti neželjeni efekat. Izvor fotografije: Getty Images

Ako je perut prisutna u velikoj količini na koži, osoba oseća svrab. To ga primorava, naravno, da se počeše po glavi, a to paradoksalno pogoršava pojavu peruti. Istovremeno, pored činjenice da prekomerno struganje i dalje doprinosi njihovom povećanom formiranju, postoji rizik od zaraze rana nakon ogrebotina.

Rezultat je bakterijska infekcija. U slučaju sekundarne infekcije, pridruženi su bol na koži, crvenilo i otok. Mokrenje kože je takođe prisutno tokom gnojenja. Lokalni gubitak kose ili gubitak kose takođe mogu biti komplikacija.

Mnogo puta, ako se bolest dugo zanemaruje, moguće je pronaći perut ne samo u kosi već i u obrvama. U mnogim slučajevima perut se završava na ramenima, što je konačni efekat ovog simptoma. Nemaju druge simptome peruti.

Diagnostika

Perut se otkriva golim okom. Ako ih ima puno, dobro je da idete k dermatologu. Dermatolog može profesionalno da proceni da li se zaista radi o peruti ili nekoj drugoj vrsti kožne bolesti.

Kod prekomernog ljuštenja kože potrebno je isključiti druge bolesti. Istovremeno, dermatolog takođe može da otkrije da li je perut povezan sa nekom drugom kožnom bolešću, poput seboroičnog dermatitisa, psorijaze ili neke gljivične kožne bolesti.

Tok bolesti

Bolest u osnovi ima dugotrajan tok. Međutim, prvi simptomi se u početku mogu primetiti tek neznatno, a ljuštenje kože nije naglo. Postepeno se njegov intenzitet povećava. Na pojavu i tok bolesti utiče i način života pojedinca, kao i njegovo trenutno zdravstveno stanje i drugi faktori. Međutim, stvaranje peruti takođe se pogoršava čestim grebanjem glave, koje podstiče svrab. Međutim, bolest samo eskalira do određene mere.

U hroničnom obliku psorijaze, ljuspice se obično javljaju na laktovima, kolenima, ali takođe može biti pogođena i koža iza ušiju i u dlakavom delu glave. Kod pityriasis versicolor, ljuspice se mogu manifestovati na mestima gde je povećan broj lojnih žlezda, na primer na leđima, ali uglavnom na vlasištu, na primer kao bele ljuske na bradi. Seboreja najčešće pogađa vlasište.

Rizik je komplikacija nakon ogrebotina i nakon infekcije rane. Posle toga, koža se zapali. Manifestacije su crvenilo, otok i bol na koži. Gnojno upalu takođe se manifestuje vlaženjem kože. I zato je važno izbegavati ogrebotine.

Kako se leči: Perut

Lečenje peruti: lekovi, vitamini, šampon

Prikaži više

Nekoliko saveta kako da se rešite peruti

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija