Reproduktivni sistem i organi

Kvržica u dojci: Šta može značiti ako je otečena ili bolna?

Kvržica u dojci

Da li ste pronašli kvržicu u grudima? Ne zaboravite! Strah ne može da zaseni važnost pregleda. Iako svaka kvržica u dojci ne ukazuje na rak dojke.

Reproduktivni sistem i reproduktivni organi služe ljudskoj reprodukciji i u suštini su skup organa uključenih u reprodukciju, tj. rađanje potomstva. Ljudski reproduktivni sistem se razlikuje u zavisnosti od pola. Sastoji se od gonada, iz kojih izlaze polne ćelije i u kojima se proizvode polni hormoni. Reproduktivni sistem obuhvata i polni trakt i spoljašnje polne organe, a reproduktivni sistem se prema lokaciji deli na unutrašnji i spoljašnji.

Unutrašnji deo ženskog reproduktivnog sistema čine jajnici, jajovodi i materica, dok se spoljašnji deo sastoji od vagine, koja je spolja zatvorena malim i velikim usnama. Kod muškaraca, unutrašnji deo se sastoji od testisa, epididimisa, semenovoda, semenskih vezikula, kožice i spoljašnjih skrotuma i genitalija. Kod žena, mlečne žlezde (dojke) se mogu ubrojati u delove genitalnog sistema jer su veoma važne u obezbeđivanju hranljivih materija novorođenčetu.

Unutrašnji delovi genitalnog sistema se obično nalaze u karlici ili u predelima ispod stomaka, zbog čega se mnogi problemi koje mogu iskusiti manifestuju u ovim oblastima, kao što su bolom ili nelagodnošću. Kod bolesti i zdravstvenih tegoba spoljašnjih delova genitalnog sistema, simptomi su često vidljivi, a pošto su ovi delovi na mnogo načina povezani sa urinarnim sistemom, mnogi simptomi se mogu javiti zajedno.

Pored bolesti samih polnih organa i žlezda, polno prenosive bolesti često pogađaju ljudski organizam. Obično su to virusne ili bakterijske zarazne bolesti koje se manifestuju bolom, svrabom ili drugim neprijatnim simptomima i često inficiraju ne samo sam genitalni trakt, već i druge sisteme. Najopasnije polno prenosive bolesti su one koje izazivaju dugoročne zdravstvene komplikacije.

Simptomi povezani sa grudima

Veoma čest problem kod žena je osećaj kvržice u dojci. Naravno, ovo je tipičan primer tumora u dojci, ali nema potrebe da se bojite, jer se na sličan način ispoljavaju i neke bezazlene ciste, otok ili zapaljenje mlečne žlezde. Ovo poslednje se ponekad manifestuje i iscedkom iz dojke, iako sam iscedak iz bradavica takođe može ukazivati na poremećaje štitne žlezde ili mastopatiju, benignu bolest dojke. Međutim, najčešće je to problem mastitisa.

Povećana dojka kod žena obično znači karcinom, što je rak dojke, a najviše su izložene žene starije od 40 godina. U ovom slučaju radi se o jednostranom uvećanju, ali ponekad može biti i simptom apscesa kod žena koje doje. U slučaju povećanja grudi kod muškaraca, to može biti ginekomastija uzrokovana hormonskom neravnotežom. U retkim slučajevima, ovaj fenomen može biti povezan sa cirozom jetre.

Vaginalni sekret

Vagina se sastoji od unutrašnje sluzokože koja je veoma osetljiva, pa se vrlo često javljaju različiti problemi, posebno sa vaginalnim sekretom. Beli vaginalni iscjedak, na primer, nije uvek znak abnormalnog događaja, ali kada je nenormalan i drugačiji od normalnog, to je znak gljivične infekcije. Isto tako, gnojni vaginalni sekret koji je belji je znak gljivične infekcije. Ponekad to takođe može ukazivati na infekciju urinarnog trakta ili rak grlića materice.

Ako je vaginalni iscjedak gnojan, često se radi o vaginitisu koji je uzrokovan ili herpes ili papiloma virusima. Na ovaj način se manifestuju i gonoreja ili trihomonijaza, koje su asimptomatske kod muškaraca. Ako vaginalni iscjedak miriše, obično se radi o zaraznoj ili inflamatornoj bolesti. Tipičan primer je gljivična infekcija vagine, takođe poznata kao trihomonijaza. Međutim, može biti i izraz zapaljenskih bolesti ženskih organa, bilo materice ili jajnika.

Problemi sa krvarenjem

Žene često imaju problema sa krvarenjem tokom ili čak van menstruacije. Krvarenje van menstrualnog ciklusa može biti povezano sa menopauzom, koja još uvek nije simptom bolesti, ali može biti i znak upale jajnika, upale materice ili ciste jajnika ili čak tumora materice, koji se obično manifestuje kod raka grlića materice. Neke polno prenosive bolesti, kao npr. gonoreja, može pokazati sličan simptom.

Manje krvarenje tokom menstruacije obično se javlja kod mladih žena, posebno kada koriste hormonske kontraceptive, što može izazvati abnormalne nivoe hormona, što zauzvrat utiče na količinu krvarenja tokom menstruacije. Ali javlja se i npr. kod anoreksije, ali i kod pojave cista jajnika. Ovo je prirodno za žene u tranziciji, kao i za žene u poslednjoj fazi adolescencije. Ako se krvarenje javlja i tokom seksualnog odnosa, to je već ozbiljniji simptom.

Po pravilu se manifestuju zarazne bolesti poput gonoreje ili hlamidije, ali ponekad i zapaljenje jajnika, jajovoda ili materice. Dugo menstrualno krvarenje kod žena povezano je i sa infektivnim oboljenjima reproduktivnog sistema, npr. sa gljivičnim infekcijama. Ali u isto vreme, to može biti i simptom prisustva polipa ili mioma u telu, ili simptom štitne žlezde ili drugih hormonskih poremećaja.

Povod za stručni ginekološki pregled treba da bude i obilno i obilno menstrualno krvarenje, koje u najtežim slučajevima traje više od 5 dana. Iako može biti i posledica visokog krvnog pritiska, često je simptom npr. od endometrioze koju treba što pre lečiti. Pojava ciste na jajniku je takođe simptom, ali je naravno praćena i drugim simptomima. Ovaj simptom ponekad može biti povezan sa zgrušavanjem krvi ili poremećajima trombocita.

Menstrualni poremećaji

Poremećaji menstrualnog ciklusa su uglavnom povezani sa oboljenjima ženskog reproduktivnog sistema, npr. materice, koja može biti zahvaćena rakom ili drugim tumorima. Pored toga, uz hormonske fluktuacije, javljaju se različiti poremećaji regularnosti ili krvarenja tokom menstrualnog ciklusa, na primer kod neaktivne štitne žlezde. Ciste na jajnicima takođe mogu uticati na regularnost menstruacije. Neke bolesti digestivnog sistema, poput bulimije ili ciroze jetre, takođe utiču na menstruaciju.

Potpuno odsustvo menstruacije se naziva amenoreja i tipično je za prelaznu fazu žene, tj. H. za menopauzu. To je obično slučaj nakon 50. godine. Dakle, kada se ovaj simptom pojavi u ranijem dobu, vrlo često ima patološki uzrok. Ovo može npr. vanmaterične trudnoće, ciste jajnika, ali i npr. poremećaji u ishrani kao što su anoreksija ili bulimija. Ponekad je izostanak menstruacije samo privremen, drugi put je, nažalost, trajan.

Problemi sa plodnošću

Problemi sa plodnošću već se javljaju sa smanjenjem libida. Ovaj simptom može uticati i na žene i na muškarce, ali se javlja u različito vreme kod oba pola. Obično žene doživljavaju smanjenje seksualnog nagona povezanog sa hormonalnim promenama, posebno tokom menopauze. Kod muškaraca, psihološki faktori, prekomerni rad ili depresija takođe mogu igrati ulogu. Bez obzira na pol, smanjenje libida je takođe evidentno kod dijabetesa ili Cushingovog sindroma, na primer, koji je povezan sa prekomernom proizvodnjom kortizola.

Neplodnost je gubitak sposobnosti začeća, čak i nakon godinu dana pokušaja i nezaštićenog seksa. To može biti problem direktno u reproduktivnom sistemu, bilo sa potencijom kod muškaraca ili sa lošim kvalitetom sperme, ili kod žena zbog endometrioze ili cista na jajnicima. Nažalost, neke nasledne bolesti su takođe povezane sa neplodnošću ili zaraznim bolestima kao što je klamidija ako se lečenje zanemari.

Pečenje i svrab genitalija

Pečenje u predelu genitalija pogađa i muškarce i žene. Najčešće su to razne upale, bilo da se radi o mokraćnim putevima ili mokraćovodu, ili ponekad urinarni kamen koji narušava unutrašnju sluznicu i sluzokožu genitalnog organa. Na ovaj način se vrlo često javljaju i razne polno prenosive bolesti i infekcije, bilo da je u pitanju gljivična infekcija, gonoreja ili infekcija hlamidijom. Kod žena, međutim, može biti i vaginalna infekcija ili, u težim slučajevima, direktna upala materice.

Vaginalni svrab kod žena takođe obično znači infekciju ili upalu, obično uzrokovanu gljivicom ili hlamidijom, a obe su takođe polno prenosive bolesti. Upala takođe može uticati na matericu ako je već primetna kroz bol i poremećaje krvarenja van normalnog menstrualnog ciklusa. U slučaju vaginalnog sekreta potrebno je što pre konsultovati lekara i započeti lečenje antibioticima.

Muškarci

Erektilna disfunkcija je posebno jedan od tipičnih muških problema. Ne mora uvek to biti neko teže oboljenje, ponekad uzrok može biti npr. u preteranom psihičkom stresu ili fizičkoj iscrpljenosti. Međutim, ponekad je muška impotencija uzrokovana neurološkim ili, češće, vaskularnim problemom. Neke bolesti koje nemaju nikakve veze sa reproduktivnim sistemom, kao što su adenom hipofize ili hemohromatoza, takođe se manifestuju u vidu erektilne disfunkcije.

Problemi sa penisom takođe muče muškarce veoma često, a tipičan simptom je njegovo crvenilo. To može biti ili gonoreja, polno prenosiva bolest, ili direktno bolest genitalnog organa, balanitis ili balanopostitis. Oticanje testisa se takođe javlja i kod gonoreje i kod hlamidijske infekcije, ali je potreban veći oprez sa ovim simptomom jer može biti i rezultat upale testisa, torzije testisa ili početka tumora testisa.