Krvarenje nakon seksualnog odnosa simptom bolesti, komplikacija trudnoće?

Krvarenje nakon seksualnog odnosa simptom bolesti, komplikacija trudnoće?
Foto izvor: Getty images

Krvarenje nakon seksa nastaje u slučaju prvog polnog odnosa, kada je himen pokidan. Ponekad čak i nakon neopreznog ili nasilnog seksualnog čina, a time i nakon seksualnog zlostavljanja. U nekim slučajevima uzrok je bolest, upala, polno prenosiva bolest ili tumor.

Krvarenje nakon seksualnog odnosa može biti simptom bilo koje od brojnih inflamatornih, zaraznih i polno prenosivih bolesti. Bolesti pogađaju vaginu, matericu, jajnike ili druge delove ženskih genitalnih organa.

Vaginalno krvarenje nakon seksa nije samo znak bolesti. Takođe se javlja nakon previše intenzivnog ili nasilnog seksualnog odnosa.

Postoji još uzroka, čitajte sa nama i saznajte...

Uzrok krvarenja nakon seksualnog odnosa nije samo bolest

Mnogo puta to možda nije simptom ozbiljne bolesti. Zato takvo krvarenje uvek treba da bude praćeno pregledom kod ginekologa.

On može da isključi opasne uzroke na osnovu ginekološkog pregleda.

Muškarac leži na ženi, seksualni čin
Krvarenje se javlja i tokom nezaštićenog odnosa. Foto izvor: Getty images

Primer je i krvarenje ako je polni odnos bio previše intenzivan. Ali nastaje i tokom nasilnog seksualnog odnosa, kod kojih je oštećena sluznica vagine i dolazi do krvarenja.

Do krvarenja može doći i ako sluzokoža vagine nije dovoljno navlažena. Suvoća vagine je problem tokom seksualnog odnosa, kada može doći do pomenutog oštećenja sluzokože.

Ako je vagina suva, njeno vlaženje ne dolazi ni tokom stimulacije, preporučuje se upotreba maziva. Lubrikant vlaži mukoznu membranu, smanjuje trenje, a samim tim smanjuje rizik od povreda tokom seksualnog odnosa.

Krvarenje nakon prvog seksualnog odnosa

U slučaju prvog seksualnog odnosa, koitalno krvarenje je prirodno. Postoji ruptura himena, odnosno defloracija. Struktura je membrana sa slabom prokrvljenošću, a ruptura membrane je praćena vrlo blagim krvarenjem.

Tokom ovulacije

Krvarenje se takođe može javiti tokom ovulacije, što je otprilike između 12. i 14. dana menstrualnog ciklusa. Manifestacija može biti i blago povišena telesna temperatura i osećaj napetosti u donjem delu stomaka.

Inflamatorne, zarazne i polno prenosive bolesti

Krvarenje nakon seksualnog odnosa takođe može biti simptom vaginitisa i atrofičnog vaginitisa. Vaginitis je zapaljenje vagine, pored krvarenja posle snošaja, javljaju se i drugi simptomi i to peckanje i svrab vagine i perineuma, sekret jakog i neprijatnog mirisa koji može biti sive, žute ili zelene boje. Pečenje tokom mokrenja je takođe povezano.

Atrofični vaginitis je tipična bolest koja se javlja nakon menopauze. Simptomi uključuju suvoću vagine, zapaljenje sluzokože, peckanje, svrab, bol tokom odnosa. Preporučuje se upotreba lubrikanta tokom seksualnog odnosa.

Muškarac leži u krevetu i čeka ženu u tregerima, koja u ruci drži flašu vina
Česta promena seksualnih partnera je rizik od infekcije. Foto izvor: Getty images

Drugi uzrok su zarazne polno prenosive bolesti. Jedna od njih je, na primer, gonoreja, koja je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti.

Uzrokuje ga gonokokna bakterija, što je uobičajeno ime za Neisseria gonorrhoeae. Bakterija se prenosi skoro isključivo seksualnim odnosom. Retko i kroz kontaminirane predmete za ličnu higijenu, na primer kroz peškire. Prisutni su i gnojni sekret iz uretre i bolovi tokom mokrenja.

Infekcija hlamidijom se takođe klasifikuje kao polno prenosiva bolest. Prenose se tokom polnog odnosa i ovu infekciju izaziva klamidija. To su mali organizmi koji se prenose ličnim kontaktom. U slučaju polno prenosive bolesti, to je chlamidia trachomatis i utiče i na plodnost.

Da bi se bolest prepoznala, treba napomenuti i druge prateće simptome. Kao što je, na primer, svrab u uretri i vagini, ali je moguće i krvarenje nakon odnosa.

U inflamatorne i zarazne bolesti spadaju i razne upale u predelu karlice, koje zahvataju, na primer, matericu, jajovode, jajnike. Među ženama najčešće je zapaljenje jajnika.

Bakterijska infekcija, najčešće nakon nezaštićenog odnosa. Mnogo puta se ovakva upala može pokrenuti i prehladom od hladnoće, na primer, ako žena nosi kratke majice ili jakne, ili sedi na hladnoj površini.

Krvarenje nakon koitusa zbog tumora i drugih uzroka

Krvarenje nakon seksualnog odnosa, ali i između menstruacije takođe može značiti tumor u materici. Na primer, ovako se manifestuje rak grlića materice. Međutim, ovde se mogu naći ne samo maligni već i benigni tumori.

Do krvarenja može doći i ako postoje polipi na grliću materice. Oni se iritiraju i krvare tokom čina. Polip je izraslina iz sluzokože.

Preventivni pregled ima važnu ulogu i značaj kao prevencija raka grlića materice. Ima zadatak da rano otkrije promene na grliću materice i na drugim mestima. Rana dijagnoza omogućava bolji tretman potencijalnih problema.

Da li ste trudni i krvarite nakon seksa?

Muškarac, trudnica, natpis ljubav
Može se javiti i tokom trudnoće. Preporučujemo konsultaciju sa ginekologom. Foto izvor: Getty images

Normalno je da se seksualni život nastavi tokom ovog perioda. Međutim, zbog trudnoće, potrebno je izabrati pogodnije položaje. To su, na primer, položaj sa strane, otpozadi, ali i položaj žene odozgo. Naravno, bolje je ako je odnos nežan.

U nekim slučajevima, krvarenje tokom ili nakon snošaja može se javiti i tokom trudnoće. Razlog može biti povećan dotok krvi u sluzokožu vagine i grlića materice. Prilikom kontakta, sudovi sluzokože ovih delova su osetljiviji i mogu biti oštećeni.

Važno je obavestiti ginekologa o ovom krvarenju. Tokom trudnoće mogu postojati situacije kada je polni odnos ograničen ili zabranjen. U tom slučaju je neophodno poštovati preporuku lekara.

Video o uzrocima krvarenja nakon seksa

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

Svrha portala i sadržaja nije da zameni stručni ispit. Sadržaj je samo u informativne i neobavezujuće svrhe, a ne u savetodavne svrhe. U slučaju zdravstvenih problema preporučujemo da potražite stručnu pomoć, posetite ili kontaktirate lekara ili farmaceuta.