Amniocenteza - uzimanje plodove vode

Amniocenteza, is, f. – [amnio- + g. centesis]

Amniocenteza – [amniocentesis] transabdominalna punkcija amnionske šupljine kroz trbušni zid pod kontrolom ultrazvuka. Laički rečeno, to je kolekcija plodove vode, namenjena kontroli. Prilikom amniocenteze uzima se 10-30 ml plodove vode za hemijsku analizu, kultivaciju amnionskih ćelija (oljuštenih sa kože fetusa) za citogenetsko i biohemijsko ispitivanje (AFP, acetilholinesteraza). Analiza hromozoma omogućava da se identifikuju mnogi nasledni?73 uslovljeni sistemi, kao i da se odredi pol u porodici u kojoj se javljaju recesivne nasledne bolesti vezane za Ks-hromozom vezane. Izvodi se između 12. i 16. nedelje trudnoće.

Pre 15 nedelja ovo je tzv rana aniocenteza. Posebno se preporučuje ženama starijim od 35 godina. Fetalni mortalitet tokom amniocenteze je oko 1% (infekcija i krvarenje kod majke, ubod i abortus kod fetusa).

U opravdanim slučajevima, odn. na zahtev trudnice može se uraditi transabdominalna amniocenteza u 15-16 nedeljama i uzorkovanje plodove vode i, u slučaju gen. rizici u 1. trimestru (8-10 nedelja) uzorak horionskih resica (međutim, postoji rizik za dalji razvoj fetusa i hematoma).

fpodeli na Fejsbuku