Bolesti grla

Bolesti grla uključuju

Izaberite podkategoriju
Angina, koji su uzroci i simptomi?

Angina - tonzilitis, upaljeni krajnici

Angina je zarazna bolest koju karakteriše zapaljenje krajnika, uglavnom palatinalnih, a koje je praćeno oticanjem njihovih struktura sa upalom grla. Angina se najčešće javlja kod dece, a ujedno je i jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Koji su njeni simptomi i kako je razlikovati od drugih bolesti gornjih disajnih puteva?

Bolesti grla se uglavnom odnose na početak ždrela i larinksa i prednji spoljašnji deo vrata. Grlo je prednji deo vrata i istovremeno ulaz u larinks i ždrelo, koji su važan deo i respiratornog i digestivnog sistema. Odvojene bolesti grla su uglavnom vezane za njegovu unutrašnju sluzokožu i neke od organa koji se ovde nalaze, posebno krajnika i glasnih žica. Međutim, nekoliko bolesti i bolesti su takođe povezane, na primer, za farinks, larinks ili usnu duplju.

Grlo je anatomski deo usne duplje koji predstavlja ulaz u ždrelo i larinks, dok se nalazi na prednjoj strani vrata. Grlo obuhvata laringealne glasne žice i krajnike Waldeyerovog prstena, koji uključuju krajnike, nazofaringealne krajnike i krajnike jezika. Ovi delovi su usko povezani sa usnom dupljom, pa se sa sličnim problemima usne duplje dovode razne inflamatorne i neinflamatorne bolesti, tumorske i netumorske bolesti, različiti funkcionalni ili tkivni poremećaji.

Bolesti grla tako obuhvataju bolesti koje se odnose na larinks, ali na primer ponekad i na farinks, naravno na usnu duplju, au nekim slučajevima i na Eustahijevu tubu. Bademi takođe definiše nazofaringealna stanja, sve dok su glasovi generalno raspoređeni na tlu kao što jesu. Pošto je limfni sistem zatvoren, imuni sistem je imuni sistem u proizvodnji i proizvodnji uklonjenog tela.

Glasne žice i njihova aktivnost

Glasne žice se nalaze u larinksu i predstavljaju složenu formaciju koja se sastoji od mišića glasnih žica, nazvanih natečena hrskavica, glasnih žica i vokalnih nabora. Prorez na sredini oba glasnica omeđen je unutrašnjim površinama krive hrskavice, dok anteroposteriorno kretanje ovih hrskavica, koje se udaljavaju ili približavaju jedna drugoj, stvara sam zvuk. Nakon toga, boja glasa nastaje prolaskom i rezoniranjem kroz larinks, ždrelo, usnu duplju, nosnu duplju i paranazalne šupljine.

Protresanjem glasovne alge strujom vazduha stvara se zvuk u prorezu glasnih žica, koji ima drugu frekvenciju. Najniži je kod muškaraca, čak i kod većeg i prostranijeg grkljana i dužih glasnih žica, dok muškarci imaju najdublji glas. Kod dece je, pak, rezonantna frekvencija oscilirajućih glasnih žica najveća, do preko 300 Hz, pa je samim tim i njihov glas najniži. Zahvaljujući elastičnoj hrskavici i elastičnosti glasnih nabora i membrana, snagom volje moguće je promeniti ton glasa.

Benigni i maligni tumori glasnih žica

Glasne žice, bilo specifično ili širom larinksa, utiču na nekoliko vrsta benignih maligniteta. Maligni tumori uključuju one koji metastaziraju i utiču na druga tkiva i stvaraju rak. To su maligni (zloćudni) tumori koji uzrokuju nekoliko karcinoma, kao što su glotični, supraglotični i infraglotični karcinomi larinksa. Direktni glotični oblik raka nastaje u glasnim žicama, obično zahvata jednu, a kasnije i druge glasne žice, a zatim metastazira u druga tkiva.

Postoji nekoliko vrsta benignih tumora i lažnih tumora. To su benigni (dobroćudni) tumori uzrokovani infekcijama ili dugotrajnom ili akutnom intenzivnom iritacijom sluzokože larinksa i glasnih žica. Najpoznatiji benigni tumor je papiloma, koji nastaje u površinskom epitelu larinksa i uzrokovan je virusnom herpes infekcijom. Iako je reč o tumoru koji nije maligni i ne izaziva metastaze u drugim tkivima, čak i nakon hirurškog uklanjanja ima tendenciju da se vrati.

Među tzv Lažni tumori uključuju polipe, ciste, čireve i razne čvorove. Pojavljuju se u larinksu ili direktno na glasnim žicama i predstavljaju jedinice koje izazivaju probleme sa govorom, a ponekad u ozbiljnim oblicima i sa disanjem. Čvorovi se nalaze sa obe strane glasnih žica, dok se polipi najčešće formiraju jednostrano. Kod cista se formiraju submukozne i tvrde naslage na larinksu i glasnim žicama, naprotiv, ako osoba pati od čira, one su dobro vidljive i to su poremećaji erozije glasnih žica.

Inflamatorne i druge bolesti

Vrlo često su larinks i glasne žice zahvaćene raznim vrstama inflamatornih oboljenja, bilo akutnih ili hroničnih upala. Primeri su edematozna, gnojna ili ulcerozna upala, akutna upala larinksa, opstruktivna upala, epiglotitis ili laringitis, što je najčešće zapaljenje grkljana i glasnih žica, koje ima akutne i hronične oblike. Laringitis je kao takav uzrokovan virusnom ili nekom drugom infekcijom i manifestuje se promuklošću i slabljenjem glasa.

Hronični laringitis može čak dovesti do atrofije ili hipertrofije glasnih žica i nekih struktura u larinksu, kao i dugotrajnog zapaljenja sluzokože i sluzokože. To dovodi do dugotrajnog, a ne samo kratkotrajnog i privremenog gubitka glasa u slučaju nelečenih upala i u slučaju teškog toka. Pored zapaljenja, larinks i glasne žice su zahvaćeni, na primer, stenozom, raznim vrstama nekrotizirajućih i apscesnih lokalnih lezija, celulitisom, čirevima, pahidermijom, grčevima ili perihondritisom.

Postoje i razne paralize glasnih žica usled nezapaljenskih procesa, koji, međutim, izazivaju opstrukciju ili disfunkciju pojedinih delova glasnih žica. Patološka stanja uključuju ne samo naslage apscesa, već i, na primer, leukokeratozu ili leukoplakiju, koja se u ekstremnim slučajevima može pretvoriti u maligni tumor. Larinks je zahvaćen i celulitom ili granulomom, kao i raznim vrstama edema koji izazivaju oticanje sluzokože i probleme sa glasom, a ponekad i disanjem.

Funkcija i struktura badema

Krajnici su par organa koji se nalaze u grlu i obližnjim šupljinama, ali su u suštini deo limfnog sistema. Tkivo krajnika je isto kao i tkivo limfnih čvorova, a krajnici mogu biti cervikalni, nazofaringealni i lingvalni. Oni su deo imunog sistema i to im je primarna funkcija, jer hvataju infekcije iz usne duplje ili iz nazofarinksa ili Eustahijeve tube, a istovremeno se u njima odvijaju inflamatorne imunološke reakcije.

Bademi se nalaze između lukova u zadnjem delu grla i prekriveni su sluzokožom, dok je tkivo krajnika veoma mekano na dodir. Krajnici se nalaze iznad vrata u nazofaringealnoj šupljini i takođe su blizu ušća Eustahijeve cevi. Ovi krajnici se takođe sastoje od mekog limfnog tkiva i za razliku od vratnih krajnika, oni počinju da se smanjuju od adolescencije kod adolescenata i izumiru u odraslom dobu, osim ako to ne spreče patološki uzroci.

Povećanja i zapaljenje krajnika

Cervikalni i nazalni krajnici najčešće zahvataju različite vrste zapaljenja i prateća uvećanja krajnika, koja naknadno otežavaju disanje, bilo kroz nazofarinks ili kroz usnu duplju. Upale se javljaju u različitim akutnim i hroničnim oblicima, kao što su gangrenozni, infektivni, folikularni, ulcerativni i nespecifični akutni tonzilitis ili angina. Angina kao takva je veoma česta upala, koja se može odvijati u akutnom i hroničnom obliku, koji se razlikuju po simptomima i toku bolesti.

Angina može biti ili bolest sama po sebi, ili simptomatsko stanje koje je paralelno sa nekom drugom zaraznom bolešću, ili se može javiti u hematopoetskim poremećajima. Ova upala zahvata kako klimatske tako i jezične i nazofaringealne krajnike, pri čemu je najčešća upala grla, grlobolja, bol pri gutanju, bele stabljike direktno na krajnicima, povišena temperatura, a ponekad i bol u grlu.

Hronična angina je najčešće zapaljenje krajnika, a tegobe nisu tako akutne i intenzivne, već blago grebanje u grlu, otežano gutanje i loš zadah. Dok se kod akutnog oblika angine preferira konzervativno lečenje antibiotikom ili simptomatsko lečenje u slučaju virusne angine, hronična angina je razlog za hirurško uklanjanje krajnika, koji su izvor čestih infekcija i upala.

U nekim slučajevima dolazi i do zapaljenja nekrotizirajućeg i odumirućeg tkiva, odnosno peritonzilarnog apscesa. Ovo se ponekad dešava ne samo na krajnicima već i na drugim sluzokožama usne duplje. Vrlo česta je i hipertrofija badema, hipertrofija adenoidnog tkiva ili formiranje adenoidnih vegetacija, češće na nazofaringealnim krajnicima. Oni se takođe povećavaju sa nekim infekcijama uha. Čak iu ovom slučaju, rešenje je da ih uklonite.

Opstrukcija, tumori i drugi problemi

I cervikalni i nazalni krajnici, kao i druga tkiva u usnoj duplji, utiču na različite tumore ili žarišta koja nastaju iz epitela i sluzokože krajnika. Vrlo često se, na primer, ciste formiraju kao posledica infekcija i zapaljenja, kada dođe do opstrukcije, usled čega se formira formacija u submukoznom prostoru, što je blaga opstrukcija. Na primer, česta je retenciona cista, koja se ne mora manifestovati spolja i javlja se prilično često kod dece. Rešenje za većinu cista je presecanje, pražnjenje i uklanjanje sadržaja.

Pored cista, na krajnicima u njihovoj blizini formiraju se različite vrste apscesa, koji nastaju usled upale, zbog čega dolazi do odumiranja tkiva u lokalnom naslagu, inkapsulacije ovog depozita i formiranja apscesa. Kao i kod cista, rešenje je i ovde da se iseče, iscedi i ukloni lezija. Postoje i čirevi na krajnicima koji se formiraju na površini, ili grudvice tkiva koje mogu da stvrdnu i formiraju kalcifikovane bademove kamenčiće, koje stvaraju tvrdu opstrukciju, na primer pri disanju.

Međutim, najopasniji su tumori, koji mogu biti i benigni i maligni. Najčešće se radi o tumorima koji pripadaju grupi tumora usne duplje ili nazofaringealne duplje, a ovi tumori uglavnom zahvataju mukozno tkivo u ovim šupljinama pa se stoga mogu razviti i na krajnicima. U najvećem broju slučajeva radi se o malignim tumorima koji imaju tendenciju da metastaziraju u druga tkiva, a histološki je najviše slučajeva skvamoznog karcinoma, bolnog tumora krajnika.

Ova vrsta tumora se manifestuje bolovima u grlu, uključujući probleme sa gutanjem, problemima gutanja i, u kasnijim fazama, većom opstrukcijom i smetnjama u govoru, a ponekad se može proširiti sa krajnika i usne duplje na larinks i na taj način uticati na larinks, a moguće i na vokalni kablovi.. Važna je relativno brza dijagnoza i zračenje tumora, ili ako se tumor može ukloniti, radi se hirurški zahvat. Muškarci češće imaju ovaj tumor, uglavnom zato što je povezan i sa prekomernom konzumacijom alkohola i prekomernim pušenjem.