Liečba anémie: Ako sa lieči a aké lieky sa používajú + vitamíny

Lečenje anemije zavisi od uzroka njenog nastanka.

Lečenje anemije usled nedostatka gvožđa podrazumeva identifikaciju i eliminisanje gubitka krvi i zamenu gvožđa u obliku dijetetskih suplemenata, bilo u tabletama ili intravenskim preparatima.

Početni akutni tretman je 150-200 mg gvožđa dnevno. Kasnije se može preći na nižu dozu od 100 mg dnevno. Veoma pogodna kombinacija je suplementacija gvožđa zajedno sa folatom i piridoksinom - vitaminom B6.

Lečenje je dugotrajno i traje najmanje 3-6 meseci.

Anemija zbog nedostatka vitamina B12 i folata se leči zamenom datih hranljivih materija i uključivanjem odgovarajuće hrane bogate vitaminom B12 i folatom kao što je preporučeno u odeljku Uzroci.

Zamena vitamina B12 se takođe može odvijati u obliku intramuskularnih injekcija, koje se daju svaki drugi dan.

Anemija kod hroničnih bolesti je prateći znak druge osnovne bolesti. Anemiju takođe treba lečiti lečenjem primarne bolesti.

Ako je anemija teška, akutni tretman je transfuzija krvi ili davanje injekcija sintetičkog hormona, koji se u svom prirodnom obliku sintetiše u bubrezima. To je eritropoetin - hormon koji stimuliše stvaranje krvi.

Aplastična anemija izazvana izlaganjem hemijskim i toksičnim supstancama se leči nakon uklanjanja faktora precipitacije. U slučaju autoimunog uzroka, započinje se imunosupresivno lečenje.

U drugim slučajevima, nakon ispunjavanja indikacionih kriterijuma, pacijent je spreman za transplantaciju koštane srži.

Lečenje bolesti srpastih ćelija uključuje inhalaciju kiseonika, lekove za ublažavanje bolova i prevenciju komplikacija. U nekim slučajevima može biti potrebna transfuzija krvi. Dodatak folne kiseline je neophodan.

U većini slučajeva, talasemija je blaga anemija koja ne zahteva lečenje. U težim oblicima leči se slično kao i druge vrste anemije, ali je ponekad potrebno hirurški ukloniti slezinu ili presaditi krv ili matične ćelije koštane srži.

fpodeli na Fejsbuku