Ahondroplazija: Koji su uzroci, simptomi urođenog poremećaja kostiju?

Ahondroplazija: Koji su uzroci, simptomi urođenog poremećaja kostiju?
Foto izvor: Getty images

Ahondroplazija se odnosi na razvojnu genetsku bolest kostiju i hrskavice. Zašto nastaje ovaj urođeni poremećaj i koje su njegove karakteristične manifestacije?

Karakteristike

Ahondroplazija je genetski poremećaj razvoja hrskavice, sa defektima rasta kostiju, nedostatkom razvoja i okoštavanjem zglobne hrskavice. Telesna disproporcija se manifestuje već kod novorođenčadi i genetski je određena.

Možete pročitati etiologiju, simptome, opcije lečenja i još mnogo toga ako nastavite u članku.

Šta je ahondroplazija?

Ahondroplazija se bukvalno odnosi na stanje poremećaja rasta hrskavice. Dolazi do poremećaja procesa ehondralne osifikacije kostiju i dolazi do abnormalnog rasta kostiju.

Međutim, primarni problem nije nerazvijena hrskavica, već sam proces okoštavanja – transformacije hrskavice u kost tokom razvoja. Manifestuje se uglavnom na gornjim i donjim udovima.

Uzrok bolesti je prvi opisao dr Džon Džej Vashmuth i njegov istraživački tim 1994. godine. Bolest se javlja retko, otprilike u jednom od 15-20 hiljada porođaja.

Genetska bolest je uzrokovana mutacijom u genu receptora faktora rasta zvanom FGFR3.

Dakle, radi se o mutaciji gena koji kodira receptor za faktor rasta fibroblasta, koji je odgovoran za regulisanje linearnog rasta kostiju.

Karakteristična manifestacija ahondroplazije je defektna struktura tela u smislu niske visine pojedinca, kratkih kostiju i nesrazmerno velike glave u odnosu na telo.

Uzroci

Osnovni uzrok ahondroplazije je genetski poremećaj na 4. hromozomu i konkretno već pomenuti gen označen FGFR3.

Ahondroplazija ima autozomno dominantni karakter. Autozomno znači da patološki gen nije na polnom hromozomu, te stoga bolest podjednako pogađa oba pola – muški i ženski.

Dominantni tip nasleđivanja ukazuje na to da novorođenče nasleđuje bolest od jednog od roditelja koji boluje od ahondroplazije. Međutim, otprilike 80% ljudi sa ahondroplazijom ima roditelje normalnog rasta bez date dijagnoze.

Kod većine pacijenata, objektivni faktor porodične istorije nije očigledan. Međutim, stariji uzrast oca (preko 35 godina) može biti određeni faktor rizika u slučajevima ove retke bolesti ahondroplazije.

Šansa za dete sa ahondroplazijom kod oba zdrava roditelja je veoma mala.

Osoba sa ahondroplazijom koja ima partnera fiziološkog rasta ima približno 50% rizik za rođenje zdravog deteta. Međutim, ako oba roditelja imaju ahondroplaziju, šansa za zdravo dete je oko 25%.

Takođe postoji šansa od 25% da će dete imati homozigotnu mutaciju koja je nekompatibilna sa životom.

Simptomi

Glavni karakterističan simptom zbog abnormalnog rasta kostiju je nizak rast (patuljasta građa) sa kratkim rukama i nogama, prosečnom veličinom trupa i većom glavom u odnosu na telo.

Česta je i pojava hidrocefalusa (nakupljanje tečnosti u moždanim šupljinama).

Prosečna visina za odrasle muškarce sa ahondroplazijom je približno 131-136 cm, a za odrasle žene 124-130 cm.

U većini slučajeva, pojedinci su niži od 130 cm.

U okviru lica posebno su istaknuti frontalni deo i nerazvijeni koren nosa. Karakterističan je izduženi oblik lobanje u obliku kruške. Donja vilica i supraorbitalni lukovi su takođe prošireni. Česti su i zdravstveni problemi sa zubima i usnom dupljom.

Intelekt pojedinca nije oštećen. Međutim, očekivani životni vek se može malo skratiti zbog respiratornih poteškoća (rizik od apneje u snu), kardiovaskularnih poremećaja, nefiziološkog položaja kičmene moždine ili rekurentnih (ponavljajućih) infekcija.

Nizak krvni pritisak je često prisutan u detinjstvu.

Česte su prekomerna telesna težina (gojaznost), povećana lordoza i kifoza kičme, grbavost, nestabilnost zglobova i neravnoteža mišića i bolovi u kičmi.

Gojaznost je jedan od glavnih problema sa ahondroplazijom. To dovodi do povećanog morbiditeta i prekomernog opterećenja zglobova i kičme. Nedostatak kretanja, povećan apetit i mentalna nestabilnost pojedinca povezani su sa gojaznošću.

Još jedna karakteristična karakteristika je nefiziološki položaj kolena (noge u zamišljenom slovu "O").

Makrocefalna lobanja kod novorođenčadi, kratak vrat, kratki udovi i hipotonus mišića zajedno negativno utiču na motorički razvoj pacijenta.

Karakteristične karakteristike ahondroplazije:

  • Kratki gornji i donji udovi
  • Velika glava uz telo
  • Nizak patuljasti rast
  • Istaknuto čelo i supraorbitalni lukovi
  • Loše držanje
  • Lordoza i kifoza kičme
  • Postavljanje kolena u "O"
Ahondroplazija - ilustracija tipa strukture tela.
Ahondroplazija - ilustracija tipa strukture tela. Izvor fotografije:Getty Images

Diagnostika

Dijagnoza se postavlja prvenstveno na osnovu karakterističnih kliničkih znakova, kao što su ukupna visina pojedinca, obim glave, struktura lobanje, dužina udova i odnos gornjeg i donjeg dela tela.

Dijagnoza se prvenstveno potvrđuje molekularno genetskim pregledom koji pokazuje mutaciju gena FGFR3.

Prenatalna dijagnoza je moguća tokom prenatalnog ultrazvučnog pregleda u 3. trimestru trudnoće, može se otkriti skraćivanje dugih kostiju.

Potvrda dijagnoze je moguća i ranije zahvaljujući genetskom pregledu (iz amnionske tečnosti/periferne krvi) fetalne DNK na prisustvo FGFR3 mutacije na poziciji 380 (G380R) kod skoro svih pacijenata sa ahondroplazijom.

Defekti u razvoju skeleta ahondroplazije mogu se uočiti na ultrazvuku otprilike od 22. do 24. nedelje trudnoće.

Međutim, najveći problem kod preuranjene dijagnoze je to što su u nekim slučajevima promene uočljive tek u trećem trimestru, a ponekad se bolest otkrije tek postnatalno.

Na rendgenskom snimku celokupnog skeleta vidljive su skraćene dugačke kosti sa zadebljanim metafizama (prednji deo kosti) nepravilnog oblika.

Na bočnom rendgenskom snimku lobanje može se uočiti povećanje frontalnog segmenta, hipoplazija lica i suženje foramena magnuma (otvaranje lobanjske šupljine).

Foramen magnum zahteva MRI pregled, koji može pokazati cerviko-medularnu kompresiju, mijelomalaciju ili ventrikulomegaliju i druge poremećaje.

Ahondroplazija u Srbiji

U našoj zemlji je osnovani Pokret za male ljude Srbije, koji su prvi put u ovoj godini organizovali Prvi nacionalni dan osoba obolelih od ahondroplazije u Srbiji i tako ga obeleđili u Somboru u julu 2022.godine.

Ovaj pokret nastoji da promoviše legitimne interese pacijenata u socijalnoj, zakonodavnoj, zdravstvenoj i obrazovnoj oblasti.

Kako se leči: Ahondroplazija

Lečenje ahondroplazije: da li se može lečiti?

Prikaži više
fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija