Simptomi povezani s kardiovaskularnim i limfnim sistemom

Krvarenje: Zašto se javlja i koje vrste poznajemo? + Prva pomoć - simptomi

Krvarenje - hemoragija

Krv cirkuliše u krvnim sudovima i njena glavna uloga je da prenosi kiseonik po telu. Važan je za moždane ćelije, srce i druge ćelije, tkiva i organe. Pored kiseonika, transportuje i druge komponente.

Bolni limfni čvorovi: šta znače ako bole i uvećani su?

Bolni limfni čvorovi

Oni su simptom zapaljenja u datoj oblasti njihovog uvećanja. Oni signaliziraju česte upale gornjih disajnih puteva, a samim tim i povećanje i taktilni bol čvorova u predelu glave i vrata. Oni mogu biti simptom zapaljenja mlečne žlezde, naime u pazuhu. Isto tako, u slučaju upale u bilo kom delu tela.

Kardiovaskularni i limfni sistem formiraju cirkulatorni sistem čoveka, koji je odgovoran za kretanje telesnih tečnosti koje sadrže supstance neophodne za ishranu ćelija i tela, a krv i limfa odvode metaboličke produkte stabilne unutrašnje sredine. Ljudski cirkulatorni sistem se sastoji od srca, krvnih sudova i limfnih sudova.

Problemi u ovim delovima najčešće su povezani sa kardiovaskularnim oboljenjima, a neki simptomi mogu biti izazvani i infektivnim ili inflamatornim procesima u telu i povezani su sa imunološkim odgovorom organizma, kao što su uvećani limfni čvorovi. Limfni sistem je kao takav jednosmeran, a njegov zadatak je da drenira toksične, štetne i nepotrebne materije ili tkivnu tečnost iz ćelija i međućelijskih prostora u krv.

Limfni čvorovi koji su deo limfnog sistema imaju primarnu imunološku funkciju jer su uključeni u proizvodnju limfocita i imunih antitela. Što se tiče cirkulacije krvi, srce je centar i motor koji raznosi kiseonik krvi u telo i raskiseljenu krv u pluća. U jednom danu srce na ovaj način može da ispumpa do 8.000 litara krvi. Cirkulacija krvi se deli na manju, a to je plućna cirkulacija, i veću, koja predstavlja cirkulaciju celog tela.

S obzirom na to da je ceo kardiovaskularni sistem konstruisan da prenosi kiseonik, hranljive materije, hormone, minerale i druge neophodne supstance u telo i prenošenje metaboličkih produkata i ugljen-dioksida iz organizma, svi znaci i simptomi koji ukazuju na disfunkciju i funkcionalnost ovog sistema moraju biti uzeti veoma ozbiljno jer mogu dovesti do stanja opasnih po život. Neki simptomi samo ukazuju na bolesti srca, dok se drugi odnose na krvne sudove, vene i arterije.

Limfni čvorovi

Limfni čvorovi su obično uvećani upalom ili infekcijom u telu, a bezbolno povećanje može, na primer, u nekim slučajevima, zajedno sa drugim simptomima, da ukazuje na tumor u blizini uvećanih limfnih čvorova, kao što su rak štitaste žlezde, leukemija i različiti limfomi ili mijelomi. . Istovremeno, to je simptom zaraznih bolesti kao što su infektivna mononukleoza, SIDA, borelioza ili angina pektoris.

Ako su limfni čvorovi bolni, to je takođe znak prisustva infekcije ili upale u telu, u zavisnosti od toga gde se ti bolni limfni čvorovi nalaze. Na primer, ispoljavaju se kuga, vodene boginje, šarlah, mastitis, inflamatorne i zarazne bolesti gornjih disajnih puteva, ponekad herpes ili polno prenosive bolesti itd. Čvorovi se nalaze na različitim delovima tela, najčešće na vratu i ispod donje vilice.

Problemi crvenih krvnih zrnaca

Crvena krvna zrnca igraju nezamenljivu ulogu u prenosu kiseonika. Međutim, mogu da pate i od raznih bolesti ili problema koji se manifestuju u kardiovaskularnom sistemu. Na primer, anemija smanjuje koncentraciju hemoglobina, pa crvena krvna zrnca ne mogu da snabdevaju telo dovoljno kiseonika. Nezrelost crvenih krvnih zrnaca može ukazivati na anemiju, akutnu mijeloidnu leukemiju ili mijelodisplastični sindrom.

Ako dođe do direktnog raspada crvenih krvnih zrnaca, to znači ozbiljan problem sa brojem crvenih krvnih zrnaca i poremećenu cirkulaciju krvi u celom telu. Ovaj simptom je povezan, na primer, sa malarijom, anemijom, žuticom ili određenim naslednim oboljenjima krvi i cirkulatornog sistema. Međutim, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca je najkarakterističniji simptom anemije. Ponekad krvna zrnca mogu biti smanjena ili uvećana, čak i kod anemije ili leukemije, tj. rak krvi.

Nizak i visok krvni pritisak

Među najčešćim kardiovaskularnim problemima su problemi sa krvnim pritiskom. Nizak krvni pritisak ili hipotenzija su relativno česti kod mladih ljudi, ali se vremenom i godinama mogu poboljšati. Dugoročno, to može biti simptom bolesti kao što je plućna embolija; javlja se i kod akutnog zapaljenja pankreasa, dijabetičke neuropatije, hepatorenalnog sindroma, Adisonove bolesti, bulimije, salmoneloze ili anoreksije.

Hipotenzija je takođe česta kod dehidracije i nedostatka tečnosti, javlja se i kod nekih srčanih oboljenja ili neravnoteže, a ponekad je praćena zagušenjem tela, umorom ili mučninom i povraćanjem. Njena suprotnost je hipertenzija, tj. visok krvni pritisak, što u praksi znači da vrednost pritiska prelazi prag od 160/65 mmHg. Takav pritisak se manifestuje pre svega kao glavobolja, poremećaj sna, umor, a najčešće kao kardiovaskularni problemi.

Visok krvni pritisak karakterišu aterosklerotične promene, koarktacija aorte, metabolički sindrom, aritmija, kao i, na primer, hipertireoza, tj. povećana funkcija štitne žlezde koja dovodi do prekomerne proizvodnje hormona. Takođe se javlja kod Cushingovog ili Connovog sindroma. Povišen krvni pritisak u abnormalnim vrednostima iznad 220/110 mmHg je znak ozbiljnih, pa čak i životno opasnih stanja kao što su cerebralno krvarenje ili trovanje.

Problemi sa srcem

Srčani problemi mogu biti urođeni ili stečeni tokom života. Na primer, povećanje srca je uglavnom povezano sa urođenim poremećajima i defektima i javlja se, na primer, kod hipertrofične kardiomiopatije ili kao rezultat doživotne gojaznosti. Prekomerni rad srca je povezan sa promenom srčanog ritma i, ako nije uzrokovan, na primer, stresom ili spoljnim faktorom, predstavlja simptom bolesti povezan sa srčanim poremećajima ili drugim promenama u telu.

Na primer, može da se radi o promeni nivoa hormona, menopauzi ili ileusu, a najčešće su palpitacije povezane sa aritmijom i inflamatornim oboljenjem srca. Generalno, nepravilan rad srca je simptom koji svakako zaslužuje više pažnje, jer može ukazivati na nekoliko ozbiljnijih bolesti. To je jedan od simptoma, na primer, Konovog sindroma, atrijalne fibrilacije, srčane insuficijencije, a javlja se i, na primer, kod otkazivanja jetre i krvarenja u mozgu.

Kardiovaskularni problemi se takođe mogu javiti u kombinaciji sa otkucajima srca. Usporen rad srca može biti prisutan kod oboljenja štitne žlezde, aritmije, anoreksije, trovanja ili krvarenja u mozgu, kao i kod poremećaja provodnog sistema srca. Nasuprot tome, ubrzani puls je simptom ubrzanog metabolizma, kao i kamena u žuči, dijabetičke neuropatije i bolesti aorte. Ponekad je praćen aterosklerozom, anemijom i normalnom srčanom aritmijom.

Krvarenje je uvek opasno

Krvarenje je jedan od simptoma oštećenja vaskularnog sistema i nastaje usled povreda, krvarenja u zglobove i popularno se naziva modrica. Obično je ljubičasto-plava i postepeno bledi. Problem je, međutim, veliko krvarenje, koje može biti unutrašnje ili spoljašnje. Spoljašnje se najčešće javljaju kod povreda i oštećenja kože, a ponekad, na primer, zbog hemoroida, kada su nadraženi, ili u vidu krvarenja iz nosa ili usta, kada čovek uvek mora da poseti lekara.

Spoljno krvarenje je takođe simptom hemoragične groznice kao što je ebola. Prekomerno krvarenje je takođe praćeno poremećajima krvarenja ili leukemijom. Unutrašnje krvarenje, kao što je krvarenje u mozak, veoma je opasno i može biti opasno po život. Unutrašnje krvarenje je slabije, na primer zbog čira na želucu. Suprotnost krvarenju su preveliki krvni ugrušci, u kojima se krv lepi. Ovo je posebno opasno u arterijama i venama, gde je protok blokiran i, na primer, infarkt miokarda ili moždani udar.

Vaskularni simptomi

Postoji i niz simptoma povezanih sa krvnim sudovima koji mogu ukazivati na problem ili bolest i pogoršanje zdravlja tela. Na primer, proširene vene su prisutne kod portalne hipertenzije, bolesti koja je takođe povezana sa visokim krvnim pritiskom, cirozom jetre, varikokelom, a najčešće su proširene vene glavni simptom takozvanih proširenih vena, najčešće u donjim ekstremitetima. Takođe se nazivaju hemoroidi u blizini anusa.

Vaskularno oštećenje ili zapaljenje u vaskularnom i venskom sistemu obično dovodi do vaskularne ukočenosti. U isto vreme, otvrdnute vene imaju i probleme sa transportom krvi, što može dovesti do drugih patoloških pojava. Odliv venske krvi se usporava, a najčešća posledica je flebitis ili zapaljenje vene. Čak i kod proširenih vena i proširenih čireva, vene očvršćavaju.

Čak iu venama, njihovo punjenje se može povećati, što posebno važi za vratne vene. Ovaj simptom direktno ukazuje na oboljenje srca i kardiovaskularnog sistema, a najčešće je simptom hepatopatije, koja je zatajenje desne strane srca kada desna komora otkaže. Proširenje jugularnih vena se takođe može videti kod plućne embolije ili hronične respiratorne insuficijencije. Uz ovaj simptom javlja se i nekoliko srčanih mana.

Nivoi supstance u krvi

Nivo supstance u krvi može ukazivati na različite metaboličke bolesti ili bolesti krvi i hematopoeze. Smanjenje nivoa gvožđa u krvi, na primer, najčešće je povezano sa anemijom ili anemijom, koja je bolest krvi uzrokovana problemima crvenih krvnih zrnaca. Ponekad, međutim, može ukazivati i na poremećaje apsorpcije gvožđa u crevima. Nasuprot tome, povišen nivo gvožđa ukazuje na metaboličke poremećaje ili hemohromatozu, što je ozbiljna bolest.

Ako je nivo kalcijuma u ​​krvi povišen, to znači prekomerno uklanjanje kalcijuma iz kostiju i povećan rizik od čestih preloma, ali može biti i zbog povećane apsorpcije iz creva. Ovaj simptom se javlja, na primer, kod hiperparatiroidizma, Pagetove bolesti ili hiperkalcemije. Povišen šećer u krvi je obično simptom dijabetesa, ali je takođe povezan sa gojaznošću, povećanom proizvodnjom kortizola ili metaboličkim oboljenjima.

Otok i drugi simptomi

Otok je uzrokovan oboljenjem krvnih sudova, krvnih sudova, srca, au lokalnim slučajevima i povredama ili problemima sa drenažom krvi. Otok se obično javlja kod povreda koje su oštetile vaskularni ili mišićno-skeletni sistem, kao i, na primer, kod nekih apscesa kože. Edem je čest kod limfedema, tuberkuloze kostiju i zglobova, anafilaktičkog šoka, koji je akutna imunološka reakcija na alergiju. Otok se može pojaviti praktično bilo gde na telu.

Problem predstavlja i prekomerno sakupljanje krvi u plućima, koja se naziva plućna kongestija, koja najčešće nastaje usled oboljenja pluća i donjih disajnih puteva. Veoma je važno da odmah potražite medicinsku pomoć, jer je prekomerni dotok krvi u pluća opasan po život. Krv se akumulira u plućnom traktu ispred srca, na primer kod hroničnog bronhitisa, hipertrofične kardiomiopatije ili čak dugotrajne astme.