Kalkulator zapremine krvi i komponenti:    Koliki je broj krvnih zrnaca?

Kalkulator zapremine krvi i komponenti: Koliki je broj krvnih zrnaca?

Koliko litara krvi imate? Naš kalkulator će otkriti približnu zapreminu i proporciju pojedinačnih komponenti krvi, krvnih zrnaca i krvjnih pločica (trombocita). Pored toga, izračun uključuje maksimalnu moguću stopu gubitka krvi do rizika po zdravlje i život.
Unesite vrednosti vašeg tela
Procene su indikativne
kg

Kalkulator zapremine krvi i komponenti: Koliki je broj krvnih zrnaca?

Krv je najvažnije tečno tkivo u ljudskom telu. Nosi niz materija, hranljivih materija, gasova, a samim tim i nekoliko elemenata neophodnih za život. Takođe je nosilac otpada koji treba ukloniti iz tela.

Cirkuliše u krvnim sudovima i pokretačkom motoru: ova pumpa je srce. Radi bez prestanka ceo život.

U školi smo saznali da u proseku imamo oko 5 litara krvi u telu. Sama zapremina zavisi od nekoliko faktora. Primer: telesna težina ili pol.

Kod muškaraca je malo više, kod žena malo manje.

Zapremina cirkulišuće krvi je važna za održavanje funkcionalnosti srca kao pumpe i cirkulacije krvi.

Generalno, gubitak krvi od oko 0,5 do 1,5 litara može se nadoknaditi pod određenim uslovima. Bitna je brzina kojom krv nestaje iz cirkulacije i niz drugih trenutnih svojstava tela.

Akutni gubitak krvi veći od 1,5 litara ugrožava zdravlje i život. Telo može da nadoknadi dugotrajni gubitak krvi u određenom vremenskom periodu. Međutim, javlja se anemija, odnosno malokrvnost (i drugi zdravstveni problemi).

Izračun će vam dati grubu predstavu o tome koju zapreminu i individualnu zastupljenost krvnih elemenata imate.

Izračun je indikativan i ni na koji način neće zameniti laboratorijski pregled.

Neke zanimljive činjenice o krvi:

 • čini oko 8-9% težine ljudskog tela,
 • tokom života, krvne ćelije se regenerišu,
 • 56% je krvna plazma - tečni deo,
 • 44% su elementi krvi kao što su crvena, bela krvna zrnca, krvne pločice (trombociti),
 • sadrži i transportuje proteine, soli, ugljene hidrate, hormone, rastvorene gasove, hranljive materije (šećere, masti, vitamine) i druge komponente, kao i proizvode metabolizma,
 • krv teče u zatvorenom vaskularnom sistemu,
 • održava homeostazu, odnosno stabilnost unutrašnje sredine i pH, osmotski pritisak,
 • pH krvne plazme je strogo čuvan u dometu 7,35 - 7,45,
 • krv se deli po grupama, a Rh faktor po sistemu AB0 i Rh +/-.

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-zapremijna-komponenti-krvi" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/zapremijna-komponenti-krvi/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/zapremijna-komponenti-krvi">Kalkulator zapremine krvi i komponenti:    Koliki je broj krvnih zrnaca? od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku