Kakav je moj holesterol (HDL, LDL, trigliceridi):        Dobar ili loš?

Kakav je moj holesterol (HDL, LDL, trigliceridi): Dobar ili loš?

Unesite vrednosti vašeg tela
Procene su indikativne
mmol/liter
mmol/liter
mmol/liter
mmol/liter

Kakav je moj holesterol (HDL, LDL, trigliceridi): dobar ili loš?

Holesterol, masti, krv i naša ishrana.

Ove reči su međusobno povezane. Međutim, često ne razmišljamo o njihovoj vezi.

Za telo je važan ne samo šećer, već i mast. To je zaliha energije. I ne samo to.

Masnoća se nalazi u celom telu i veoma je važna za život. Deo je ćelija, ćelijskih membrana i drugih delova najmanjih i većih struktura tela živih organizama.

Pored funkcije skladištenja, potreban je za vitamine rastvorljive u mastima, a to su A, D, E, K.

Masti karakteriše visoka energetska efikasnost.

1 g masti = približno 38,9 kJ energije.

Imamo različite zahteve u pogledu potrošnje masti tokom života. Kod dece je 4 do 5 grama masti po kilogramu telesne težine za 1 dan.

Za odrasle je dovoljan približno 1 gram masti po kilogramu telesne težine dnevno.

Za bolju ilustraciju:
Dete od 20 kg treba da unese otprilike 80-100 grama masti u jednom danu.
Odrasla osoba od 80 kg treba da uzima oko 80 grama masti dnevno.

Na brojevima je lakše uočiti neke od potreba tela. Ako malo nije dobro, onda nije ni malo. Oba stanja imaju svoje negativne strane koje mogu zakomplikovati zdravlje pojedinca.

Nije dobro jesti ni mnogo ni malo.

Stoga je važno zapamtiti: Racionalna ishrana. To znači uravnoteženu ishranu, koja sadrži sve hranljive materije.

Zbog masti, lipidi imaju tendenciju da imaju određene pojmove kao što su holesterol, LDL (loš), HDL (dobar), trigliceridi. Ove vrste su najvažnije za praćenje za naše potrebe.

Za HDL (dobar holesterol) se kaže da je potrošač lošeg LDL holesterola.

Visok holesterol treba smanjiti. U tome će pomoći uravnotežena ishrana, odgovarajuća zastupljenost hranljivih materija, adekvatna fizička aktivnost.

Zanimljivo je da neki ljudi prirodno imaju viši nivo holesterola u krvi, čak i bez očiglednog razloga.

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kakav-je-moj-holesterol-hdl-ldl-trigliceridi" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/kakav-je-moj-holesterol-hdl-ldl-trigliceridi/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/kakav-je-moj-holesterol-hdl-ldl-trigliceridi">Kakav je moj holesterol (HDL, LDL, trigliceridi):        Dobar ili loš? od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku