Kalkulator davanja krvi:    Kada mogu ponovo da dam svoju krv?

Kalkulator davanja krvi: Kada mogu ponovo da dam svoju krv?

Kada ponovo možete da date krv? Koji je najbliži mogući datum davanja krvi? Naš kalkulator će vam to izračunati i možete podeliti svoju krv čim želite.
Popunite dole navedene podatke
Procene su indikativne
Pol

Kalkulator davanja krvi: Kada mogu ponovo da dam svoju krv?

Kada je pravo vreme i kada mogu ponovo da dam krv?

Krv je dragocena i neophodna tečnost. On prenosi neophodne hranljive materije u organizmu, ali uglavnom kiseonik i otpadne materije koje telo stvara svojom aktivnošću, metabolizmom. 

Jedna osoba može dati krv drugoj. Nekome je ova vredna tečnost potrebna za razne zdravstvene probleme, teške povrede i operacije. Zatim dolazi do gubitka krvi i potrebe da se ona nadoknadi.

Tokom transfuzije, pacijentu se daje cela jedinica krvi, tako da se ne deli na zasebne komponente. Moguće je i zasebno doniranje plazme. Iz jedne jedinice krvi moguće je koristiti niz komponenti, komponenti za više namena, kojima možemo sačuvati zdravlje i život.

Važno je to, da možemo da podelimo ovu vrednu tečnost.

Muškarci mogu da daju krv svaka 3 meseca, a žene svaka 4 meseca.

Nije prikladno da žene daju krv tokom menstruacije.

Međutim, i davanje krvi ima svoje principe.

Nekoliko principa pre davanja krvi:

 • starosti od 18 do 60 godina,
 • za redovnog davaoca do 65 godina,
 • krv može dati zdrava osoba bez trajne bolesti,
 • Ne smete da date krv ako:
  • ste preboleli hepatitis, odnosno upalu jetre (žuticu) tip B i C,
  • ste bili podvrgnuti operaciji ili tetovažama u poslednjih godinu dana,
  • ste nosilac HIV-a,
  • imate druge ozbiljne bolesti ili lečite poremećaj zgrušavanja krvi,
  • koristite injektirane droge,
  • uzimate anaboličke steroide,
  • pružate seksualne usluge,
  • primate seksualne usluge,
  • vodite promiskuitetni način života i često menjate seksualne partnere.

Važno: Darivanje krvi se ne koristi za testiranje na zarazne bolesti!</i >

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-datum-davanja-krvi" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/datum-davanja-krvi/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/datum-davanja-krvi">Kalkulator davanja krvi:    Kada mogu ponovo da dam svoju krv? od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku