BMI kalkulator: Niska, idealna ili visoka telesna masa?

BMI kalkulator: Niska, idealna ili visoka telesna masa?

Da li znate kakav je vaš indeks telesne mase ili BMI? Pomoću našeg kalkulatora možete brzo i lako saznati svoj BMI i status rizika. Da li je vaša težina mala i patite od pothranjenosti? Da li je vaša težina normalna? Ili imate problem sa prekomernom težinom ili gojaznošću?
Unesite vrednosti vašeg tela
Procene su indikativne
cm
kg

Formula za izračun BMI

Izračunava se tako da težinu delite sa visinom u metrima na kvadrat.

BMI = m/h²

m = masa osobe u kilogramima
h = visina osobe u metrima

< 18,5 Nedovoljna težina
18,5 - 24,99 Optimalna težina
25 - 29,99 Prekomerna težina
30 - 34,99 Gojaznost prvog stepena
35 - 39,99 Gojaznost drugog stepena
> 40 Gojaznost trećeg stepena

Indeks BMI 

Dakle, BMI ili na engleskom "body mass index" znači indeks telesne mase. Prati stanje uhranjenosti osobe i daje indikativni prikaz telesne težine. Određuje stepen neuhranjenosti, prekomerne težine ili gojaznosti.

Bonus je što se na osnovu rezultata može pretpostaviti rizik od zdravstvenih komplikacija i negativnih faktora.

Prednost BMI je brzina pronalaženja rezultata uz potrebu za minimumom podataka. Svi znaju svoju visinu i težinu.

Međutim, nije tako BMI nije tako tačan kao drugi oblici merenja.

Zašto?

Visok BMI za sportistu ili bodibildera pokazuje visoku vrednost koja nije tačna. Osoba sa velikom zapreminom mišića nije gojazna, čak i ako je njegov/njezin BMI rezultat od preko 30 poena.

Za opštu populaciju ovo je pametan, jednostavan i istovremeno brz način da se utvrdi nivo ishrane i mogući zdravstveni problemi koji su posledica neuhranjenosti ili, obrnuto, prekomerne težine i gojaznosti.

Klasifikacija Vrednosti / stepeni
Neuhranjenost < 18,5 / nizak BMI
teška pothranjenost < 16
umerena pothranjenost 16 - 16,99
blaga pothranjenost 17 - 18,49
Normalna težina 18,5 - 24,99 / normalan BMI
Prekomerna težina ≥ 25 / visok BMI
Preterana uhranjenost 25 - 29,99
Gojaznost ≥ 30
gojaznost 1. stepena 30 - 34,99
gojaznost 2. stupňa 35 - 39,99
gojaznost 3. stupňa ≥40

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-bmi-indeks-telesne-mase" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/bmi-indeks-telesne-mase/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/bmi-indeks-telesne-mase">BMI kalkulator: Niska, idealna ili visoka telesna masa? od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku