Tetralogija Fallot: Šta je to i kako se manifestuje ovaj urođeni defekt

Tetralogija Fallot: Šta je to i kako se manifestuje ovaj urođeni defekt
Foto izvor: Getty images

Fallot tetralogija je urođena bolest srca i najčešća cijanotična srčana mana. To je bolest srca i velikih krvnih sudova i javlja se uglavnom u detinjstvu, ponekad u odrasloj dobi, ali tada je pacijent manje opterećen bolešću i možda se neće manifestovati na neki poseban način. Bolest su često praćena drugim srčanim i vaskularnim defektima, kao što su defekti koronarne arterije ili otvor u septumu između pretkomora direktno u srcu.

Glavni simptomi

Prikaži više simptoma

Karakteristike

Ova urođena bolest srca i krvnih sudova u osnovi uključuje defekt ventrikularne pregrade, hipertrofiju desne komore, suženje plućne arterije i defekt aorte. U mnogim slučajevima su prisutna najmanje tri defekta, ne moraju uvek biti prisutna sva četiri, ali čak i u ovom slučaju to je relativno ozbiljan srčani poremećaj. Ova bolest ima nekoliko manifestacija, u zavisnosti od toga koji su defekti prisutni kod pogođene osobe. Svaki od njih uzrokuje drugačiju vrstu i vrstu problema u telu.

Sužavanje plućne arterije smanjuje protok krvi u pluća, otvor u interventrikularnom septumu uzrokuje mešanje oksigenirane i deoksigenirane krvi, defekt aorte koja se raspoređuje uzrokuje nedostatak kiseonika u oksigenaciji celog organizma i povećanje desne komore. Bolest se obično leči direktno hirurški odmah čim se dijagnostikuje kako bi se izbegle dalje komplikacije.

Uzroci

Bolest je urođena, kombinacija genetskih predispozicija i različitih spoljnih uticaja često igra ulogu. Među genetskim faktorima bolest može biti uzrokovana hromozomskom aberacijom, poput Dovnovog sindroma ili sličnih bolesti, a među spoljnim uticajima je veoma rizična konzumacija alkohola tokom trudnoće ili kada majka puši tokom trudnoće, što ima i druge negativne efekte.

Simptomi

Velika većina simptoma bolesti povezana je sa problemima sa oksigenacijom tela zbog oštećenja srca i okolnih krvnih sudova. Najčešći simptom je totalna cijanoza, odnosno plavljenje kože usled nedovoljnog snabdevanja kiseonikom. Pored kože, usne, sluzokože usne šupljine ili kreveti za nokte takođe mogu da postanu plave, pri čemu se modrenje pojavljuje najviše nakon nekih većih fizičkih performansi. Prati ga slabost, poremećaji svesti, nesvestica, ponekad čak i gubitak svesti.

Jedan od simptoma bolesti je takođe otežano disanje i otežano disanje, opet nakon većeg fizičkog napora, kada je potrebno bolje oksigeniranje mišića u telu. Može se javiti i šum na srcu. Dete ponekad može imati tzv palicama prste. Retko, ali jedan od mogućih simptoma je ukupan neuspeh u napredovanju, kada naročito telesni i telesni razvoj deteta nije u granicama norme. Ponekad dolazi do gubitka kilograma kod odraslih.

Diagnostika

Bolest se ispituje posmatranjem simptoma, pri čemu su važni rendgenski snimci grudnog koša, ali i magnetna rezonanca koja se može usredsrediti na anatomske nedostatke u srcu i velikim sudovima. Pored toga, preopterećenje srca ispituje se EKG-om, ultrazvuk srca i velikih sudova pregledava se ehokardiografijom, a složenije bolesti mogu se pregledati i angriogramom. Ovo se posebno odnosi na pregled plućnog vaskularnog korita.

Tok bolesti

Bolest se obično može videti nakon rođenja i u detinjstvu. Sa većim fizičkim naporima, simptomi i znaci postaju intenzivniji, posebno plavljenje kože i sluzokože i otežano disanje. Tokom odmora mogu se privremeno povući. Međutim, šum srca može biti prisutan redovno, kao i opšti neuspeh ili gubitak težine koji mogu pretrpeti i dete i odrasla osoba sa Fallot tetralogijom. Ako se ne leči, bolest može dovesti do različitih infekcija u srcu, što direktno ugrožava život pacijenta.

Kako se leči: Fallot tetralogija

Lečenje tetralogije Fallot

Prikaži više

Kako dolazi do Fallot oboljenja

fpodeli na Fejsbuku

Zanimljivi izvori informacija

  1. Anderson RH, Weinberg PM. The clinical anatomy of tetralogy of Fallot. Cardiol Young. 2005 Feb. 15 Suppl 1:38-47.
  2. Pillutla P, Shetty KD, Foster E. Mortality associated with adult congenital heart disease: Trends in the US population from 1979 to 2005. Am Heart J. 2009 Nov. 158(5):874-9.
  3. Rauch R, Hofbeck M, Zweier C, et al. Comprehensive genotype-phenotype analysis in 230 patients with tetralogy of Fallot. J Med Genet. 2010 May. 47(5):321-31.
  4. Li X, Liu CL, Li XX, Li QC, Ma LM, Liu GL. VEGF gene polymorphisms are associated with risk of tetralogy of Fallot. Med Sci Monit. 2015 Nov 12. 21:3474-82.
  5. Kantorova A, Zbieranek K, Sauer H, Lilje C, Haun C, Hraska V. Primary early correction of tetralogy of Fallot irrespective of age. Cardiol Young. 2008 Apr. 18(2):153-7.
  6. Horer J, Friebe J, Schreiber C, et al. Correction of tetralogy of Fallot and of pulmonary atresia with ventricular septal defect in adults. Ann Thorac Surg. 2005 Dec. 80(6):2285-91.