MET kalkulator Količina sagorenih kalorija po fizičkoj aktivnosti

MET kalkulator Količina sagorenih kalorija po fizičkoj aktivnosti

Fizička aktivnost sagoreva kalorije. Koristeći MET kalkulator, možete dobiti približan rezultat potrebne energije.
Unesite vrednosti vašeg tela
Procene su indikativne
kg

Izračunavanje MET - Koliko kalorija trošimo tokom fizičke aktivnosti?

MET je jedinica čija je duga forma metabolički ekvivalent. Tačnije metabolic equivalent of task – metabolički ekvivalent zadatka (bukvalni prevod).

MET izražava približnu procenu količine energije koja je potrebna našem telu za određenu aktivnost.

Zanima Vas,
šta smo rekli ovim podatkom? 
Kada vežbate i „merite“ intenzitet treninga,
kada gubite težinu ili jednostavno tako,
iz interesa.

Definicija navodi da ..

1 MET se definiše kao 1 kilokalorija po kilogramu telesne težine po minutu aktivnosti - kcal/kg/min., ili takođe 3,5 mililitara kiseonika po kilogramu telesne težine u minuti aktivnosti - ml/kg/min.Istovremeno, 1 MET odražava potrošnju u mirovanju od 3,5 ml kiseonika dok sedite u mirovanju.

Potrošnja energije se razlikuje po spektru aktivnosti kretanja. Pored vrste, na potrebu za energijom i kiseonikom utiče i intenzitet treninga i kretanja.

Svaka osoba je drugačija, međutim, MET su određeni na osnovu posmatranja i praćenja potrošnje kiseonika tokom različitih aktivnosti. Zatim je određena prosečna potrošnja kiseonika po jedinici vremena.

Pri 1 MET, potrošnja kiseonika (a samim tim i energije) jednaka je potrošnji kiseonika tokom sedećeg odmora.

Kod 2 MET, potrošnja kiseonika je dvostruko veća (nego u mirovanju).

Ideja je bila da se odredi količina energije koju telo troši tokom određene aktivnosti. Što je veći intenzitet pokreta/aktivnosti, to se više kiseonika, a time i energije, troši.

Dalje se navodi da: 

  • MET manji od 3 = intenzitet svetlosti
  • MET 3 do 6 = aktivnost umerenog intenziteta
  • MET više od 6 = visok intenzitet

U tabeli su navedene neke aktivnosti i njihov MET/intenzitet

MET/Intenzitet Aktivnost
veoma lagana ili lagana
Sedenje
1,3 Stajanje
1,8 Sedenje i učenje
2 Kancelarijski posao Hodanje sporim tempom Lako rad stojeći 
2,5 Hodajući niz obalu Kuvanje Lako čišćenje Šoping Guranje kolica Šetanje psa
Srednje teški intenzitet
3 - 3,5 Šetnja i hodanje na poslu Stojeći radovi - montaža, popravka i sl Vožnja traktora, autobusa, kamiona Pranje kola, prozora, poda krpom Čisti ispred kuće Berba voća i povrća
4 Hodajući uz stepenice Plesanje Biciklizam u slobodno vreme Baštovanstvo Slikanje, zidanje
5 Hodanje brzim tempom i hodanje po polju Brži ples Nošenje predmeta 11 - 22 kg Kopanje, lopatanje Cepanje drva
Visok intenzitet
6 - 7 Trkačko hodanje Klizanje na ledu i rolere Rad sa teškim alatima kao što je pijuk Intenzivan ples Planinarenje i šetnja po planinama Plivanje
8 - 10 Biciklizam 25 km/h Veslanje, kanu Fudbal, Hokej Kružni trening ili jačanje

Naravno, kao i kod svakog internet kalkulatora, i MET kalkulator važi da je proračun samo indikativan. Približna vrednost ne može biti tačan pokazatelj iz više razloga.

Svi smo različiti, individualni. A metabolizam svakog od nas funkcioniše drugačije.

Ostali korisni kalkulatori:

Više informacija možete dodati u našim člancima:

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-met-kalkulator" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/met-kalkulator/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/met-kalkulator">MET kalkulator Količina sagorenih kalorija po fizičkoj aktivnosti<span> od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku