Kalendar polena Trenutna prognoza polena i šta trenutno cveta?

Kalendar polena Trenutna prognoza polena i šta trenutno cveta?

Kod polenske groznice pomoći će vam kalendar polena i spisak trenutno cvetajućih biljaka.
Polen kalendar

Aktuelni kalendar polena i šta trenutno cveta

Koji je trenutni kalendar polena i šta trenutno cveta?

Kalendar polena će vam pomoći da se krećete u stanju polena tokom cele godine. U njemu su navedeni najčešći i najveći polenski alergeni za našu teritoriju.

Ne morate da pamtite šta cveta u određeno vreme. Možete ga lako i brzo pronaći na našoj listi.

Informisanje o aktuelnim alergenima u vazduhu pomoći će vam da se pripremite za svoje planove tokom dana.

Alergičan sam, da li bolujem od polenske groznice? Da li treba da mi prepišu lekove ili imam dovoljno za naredni period?

Prognoza polena je važna posebno za ljude koji imaju lično iskustvo sa polenskom groznicom, alergijom na polen.

Peludna groznica = pollinoza = sezonski alergijski rinitis.

Alergija generalno opisuje preteranu reakciju tela na određenu supstancu, alergen. Takva supstanca obično ne izaziva nikakvu reakciju kod osobe koja nema alergiju.

Poznate su nam alergije na razne supstance, među poznatima su prašina, grinje, životinjsko krzno, hrana, lekovi i polen biljaka.

To je preterana reakcija – alergija na polen. Nalazi se u vazduhu prema tekućem periodu.

U ovom slučaju, alergijsko-inflamatorna reakcija utiče na sluznicu nosa. Manifestacija je dobro poznato ponovljeno kijanje, pojačan iscedak iz nosa - curenje iz nosa i otok, sve do njegovog začepljenja, poremećaji mirisa i, povrh svega, neprijatan nadražujući kašalj.

Može doći do krvarenja iz nosa.

Lokalni problemi uključuju crvenilo i iritaciju očiju (peckanje, svrab, suzenje), oticanje očnih kapaka i svrab oko nosa i usta ili u predelu nepca i ušiju.

Dodaju se i opšte, sistemske manifestacije kao što su, na primer, umor, glavobolja, bolovi u zglobovima, loše varenje.

Pojava otežanog disanja nije izuzetna, dok se otežano disanje svakako mora pretpostaviti kod astmatičara. Oni su ti koji treba da se pripreme za sezonu polena.

Pogoršani tok i manifestacije dugotrajne bolesti česte su i kod osoba koje boluju od hroničnog konjuktivitisa, sinusitisa, upale srednjeg uha, polipa u nosu ili atopijskog ekcema.

Glavna sezona povećane koncentracije i pojave polenskih alergena u vazduhu je prolećno-letnji period.

Veću pojavu polena u vazduhu treba pretpostaviti za vreme sunčanog i vetrovitog vremena (naročito u vreme ručka i popodne).

Sa druge strane, na mestima sa vodenim površinama i posle kiše koncentracija polena je niža. Međutim, , koncentracija buđi može porasti.

+

Iako se alergije na polen povlače u novembru i decembru, alergičari treba da paze na spore gljivica, buđi i grinje.

Šta će pomoći, pitate se?

Ove mere će ublažiti uticaje:

 • pratiti polenski kalendar i vremensku prognozu
 • uzimajte lekove protiv alergija prema uputstima lekara - pripremite lekove, proverite rok trajanja, odnosno rok upotrebe i njihovu količinu
 • tuširajte se svako veče i takođe operite kosu, koristite kreme
 • brišite prašinu češće - vlažnom krpom
 • povećati učestalost promene posteljine
 • pranje korišćene odeće je takođe važno
 • ne sušite tekstil spolja, već iznutra - pomoći će vam sušilica za veš
 • očistite svoje korišćene cipele
 • provetravati noću - kada je koncentracija alergena u vazduhu niža
 • koristite prečistač vazduha
 • ako je moguće, izbegavajte kretanje napolju tokom povećane koncentracije polena u vazduhu ili koristite masku za lice (preporučuje se FFP2 i više)
 • šetajte rano ujutru ili uveče (takođe tokom i ubrzo posle kiše)
 • izbegavajte okruženje sa povećanom incidencom trenutnih alergena
 • koristite naočare za sunce
 • koristite klima uređaj u automobilu - ali razumno, posebno leti, pazite na preveliku temperaturnu razliku
 • češće menjajte filter za polen u automobilu

Za dodatne informacije kliknite na naše članke:

Važno OBAVEŠTENJE:

Imajte na umu da su rezultati naših zdravstvenih kalkulatora i analizatora samo u informativne svrhe. Oni ne zamenjuju stručni pregled ili savet lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika.

Svaka osoba je jedinstvena i svačije potrebe mogu biti različite. Kalkulatori i analizatori imaju svoja ograničenja i ne daju sveobuhvatan individualni pregled zdravstvenog stanja.

Njihova upotreba je na sopstvenu odgovornost. Ni operater veb stranice ni autor nisu odgovorni za netačnu upotrebu i tumačenje/objašnjenje informacija dobijenih njihovim korišćenjem. Korišćenjem kalkulatora i analizatora saglasni ste sa ovim uslovima i ni operater ni autor ne snose nikakvu odgovornost za bilo kakve posledice.

Preporučujemo da konsultujete svoje zdravstveno stanje sa specijalistom. Ne zaboravite da je zdravlje važna tema i sve odluke treba donositi u konsultaciji sa profesionalcem.

Ovaj kalkulator/analizator nije medicinski alat ili medicinska pomoć. Konsultujte svog lekara o svom zdravstvenom problemu.

Besplatno ugradite ovaj kalkulator na svoju veb lokaciju

Jednostavno kopirajte HTML kod na svoju stranicu. Kod se kopira na isti način kao i kod za ugradnju ioutube videa. Ako imate vordpress, možete ga staviti u HTML polje.
Uslov za ugrađivanje kalkulatora je da postavite izvornu i dofollov vezu kako je navedeno u kodu.

<script src="https://medicspark.rs/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kalendar-polena" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.rs/kalkulatori/kalendar-polena/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.rs/kalkulatori/kalendar-polena">Kalendar polena Trenutna prognoza polena i šta trenutno cveta?<span> od MedicSpark.rs - pogledajte objašnjenja i detalje</a>
fpodeli na Fejsbuku